5η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ WIKI ME ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Κύρια σελίδα


Βρίσκεστε στην κύρια σελίδα του Wiki.
Επιλέξτε Αλλαγή της σελίδας για να αλλάξετε το περιεχόμενο.

Μπορείτε να αναπτύξετε όποια ενότητα θέλετε (εγώ ξεκίνησα από την 3) ή να δημιουργήσετε δικές σας αν νομίζετε οτι είναι απαραίτητο.

Θα αναπτύξουμε τις παρακάτω ενότητες.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: (ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ)Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολη του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή τη μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών ή περισσότερων ακόμα ετών.Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια. Ποιο απλά τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΑΙΤΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ:Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων,της

> αποψίλωσης των ομβρόφιλων δασών και της κτηνοτροφίας.Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα,προκαλώντας αύξηση του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.Η Θάλασσα έγινε ο σκουπιδότοπος του πολιτισμού μας.Ο ήλιος δεν μπορεί πια να διαπεράσει το παχύ στρώμα που της έβαλε ο πολιτισμός μας, η οξυγόνωση της δεν είναι πια δυνατή και ,έτσι,τα ψάρια και τα φυτά πεθαίνουν.Μόνο το 1957 ρίχτηκαν στους ωκεανούς πέντε εκατομμύρια τόνοι πετρελαιοειδών και μόνο απ' το Χερβούργο ρίχτηκαν διακόσιοι χιλιάδες ραδιενεργών και ατομικών κατάλοίπων στη θαλλασα.

Χωρίς τον Ήλιο, η θερμοκρασία πάνω στη Γη θα ήταν το ίδιο χαμηλή όσο είναι στο διάστημα. Η Γη διαθέτει την ατμόσφαιρά της, η οποία αφήνει την ηλιακή ενέργεια να περνά, τη μετατρέπει σε θερμότητα και παγιδεύει ένα μέρος της κοντά στο έδαφος. Αυτό είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, χωρίς αυτό, πιθανόν, η ζωή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα να μην είχε εμφανιστεί. Για να παραμείνει σε ισορροπία η θερμοκρασία της Γης, αυτή πρέπει να αποβάλει ακριβώς όση ενέργεια δέχτηκε. Όλες οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν καύσιμη ύλη από απολιθώματα (π.χ. το πετρέλαιο), εκπέμπουν ακατάπαυστα στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα. Ένα μέρος του το απορροφούν τα φυτά και οι ωκεανοί, το υπόλοιπο συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρά και μπορεί να παραμείνει εκεί για πάνω από 1.000 χρόνια. Αέρια όπως το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα επιτρέπουν στην ενέργεια του ήλιου να τα διαπεράσει αλλά δεν επιτρέπουν στην θερμότητα να διαφύγει πίσω στο διάστημα. Μπορεί να είναι λίγα, όμως δρουν αποτελεσματικά. Τα αέρια αυτά που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου υπάρχουν σήμερα σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας. Η αιτία αυτής της αύξησης είναι ο άνθρωπος. Οι επιπτώσεις της γίνονται αντιληπτές με την πάροδο αρκετού χρόνου. Εμείς αρχίσαμε να τις αισθανόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.Η ατμοσφαιρική ρύπανση παρατηρήθηκε παράλληλα με την πρόοδο που σημείωσε η ανθρωπότητα.

Τα εργοστάσια, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι μονάδες επεξεργασίας μεταλλευμάτων (π.χ. χυτήρια χαλκού), τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, αεροπλάνα) είναι υπεύθυνα για την εκπομπή βλαβερών αερίων και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επίσης, συνιστούν φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές και η έκρηξη ηφαιστείων.

Σε όλο τον πλανήτη παρατηρείται ρύπανση των ποταμών, των λιμνών, των θαλασσών αλλά και των υπόγειων υδάτων,

επειδή τα εργοστάσια εναποθέτουν εκεί τα σκουπίδια και τα απόβλητά τους. Επίσης, εκεί συχνά καταλήγουν τα λύματα και από τα νοικοκυριά. Τα υπόγεια ύδατα μολύνονται, όταν χύνονται στο έδαφος διάφορα βλαβερά και επικίνδυνα για την υγεία υγρά, που απορροφούνται από το έδαφος και καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Τέτοια επικίνδυνα υγρά είναι η βενζίνη, τα λάδια από αυτοκίνητα, μηχανές κ.λπ., τα απορρυπαντικά, τα διαλυτικά, ορισμένα λιπάσματα, φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της γης και την περιποίηση των κήπων. Επίσης, ρύπανση προκαλούν όλων των ειδών τα πλαστικά (σακούλες, ποτήρια, παιχνίδια κ.λπ.), τα ελαστικά (αυτοκινήτων, ποδηλάτων, εξαρτημάτων μηχανημάτων κ.λπ.), τα είδη αλουμινίου (τενεκεδάκια αναψυκτικών, οικιακές συσκευές, πόρτες, παράθυρα κ.λπ.). Τα πλαστικά σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα είναι υπεύθυνα για το θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων θηλαστικών και πουλιών που ζουν κοντά στη θάλασσα καθώς και εκατομμυρίων ψαριών.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ / ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τον τελευταίο καιρό το όνομα ενός μικρού κοριτσιού που αγωνίζεται με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία είναι μόλις 17 χρονών αλλά ή αποφασιστικότητά είναι τέτοια που δεν διστάζει να <<υψώσει>> τη φωνή της ακόμα και στον πρόεδρο των ΗΠΑ.Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης. Τον Φεβρουάριο του 2020 ίδρυσε το ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, μία μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό να ενισχύσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για το περιβάλλον.

Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TEDxStockholm*, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ TED ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΙΟ ΠΡΙΝ

https://youtu.be/EAmmUIEsN9A (ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ)

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων οικονομιών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έως το 2018 είχε μειώσει τις εν λόγω εκπομπές κατά 23% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ενώ έχει δεσμευτεί η μείωση αυτή να ανέλθει σε 40% έως το 2030. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια δέσμη μέτρων με σκοπό την ενίσχυση των φιλοδοξιών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 καθώς και την απαλλαγή της οικονομίας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΒΙΒΛΙΑ, ΒΙΝΤΕΟ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

https://www.consilium.europa.eu/el/policies/climate-change/

https://www.youtube.com/watch?v=Oe94Ua_jG5I

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;

Μια νέα επιστημονική μελέτη απο τους ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης, υποστηρίζει ότι μια μαζική φύτευση και αποκατάσταση δένδρων σε όλο τον κόσμο, η οποία θα αυξήσει τον αριθμό τους σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με σήμερα, θα αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο για να σταματήσει προσωρινά η ανθρωπότητα την κλιματική αλλαγή και να κερδίσει χρόνο, μέχρι να βρει άλλες λύσεις για να σταματήσει την κιλματική αλλαγή. Η μελέτη εκτιμά ότι είναι δυνατό να φυτευτεί μια έκταση δένδρων εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων. Αν αυτό συνέβαινε, τότε τα νέα δένδρα θα απορροφούσαν μια ποσότητα περίπου 205 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα, που δεν θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα και έτσι θα συγκρατιόταν η άνοδος της θερμοκρασίας.Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ελάχιστη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ανεπτυγμένων κρατών κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών ύψους €115 δις έως το 2020, για δράσεις μείωσης των εκπομπών, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης. Επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης έως το 2020 Πυγή: https://www.economistas.gr/diethni/16729_ayti-einai-i-lysi-gia-na-stamatisoyme-tin-klimatiki-allagi

Μερικοί τρόποι για να μειώσουμε τις εκπομπές των ρίπων στην ατμόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή είναι:

 Να αυξήσουμε την κίνηση των ποδηλάτων και να μειώσουμε την κίνηση των αυτοκινήτων .Επιπλέον να χρησιμοποιούμε ανταλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
 Να αυξήσουμε την βλάστηση φυτών και να μειώσουμε την κατασκευή εργοστασίων καυσαερίων. Επίσης οι οικογένειες και τα σχολεία οφείλουν να ευαισθητοποιήσουν τους νέους και να τους μάθουν να σέβονται το περιβάλλον.

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ

Τα Πάντα έχουν μικρό πληθυσμό πλέον. Είναι απειλούμενο είδος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Κάθε 10 περίπου χρόνια, στην προσπάθεια τους να βρούνε φρέσκο μπαμπού πρέπει να μεταναστεύσουν σε άλλα δάση. Παρότι δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, κινδυνεύουν από την αποψίλωση των δασών, για ξυλεία ή καλλιέργειες, και την διάνοιξη νέων δρόμων. Έτσι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Άλλο ένα ζώο που απειλείται με εξαφάνιση είναι οι λεοπαρδάλεις. Οι λεοπαρδάλεις απειλούνται όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω του κατακερματισμού των βιοτόπων τους, κυρίως στα ανατολικά Ιμαλάια Υπολογίζεται πως απομένουν περίπου 4.000 με 6.000 λεοπαρδάλεις του χιονιού στην κεντρική και νότια Ασία, σε υψόμετρα 3.000 με 4.500 μέτρων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη καλύπτεται από θάλασσα, καθώς οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του. Έτσι, εκτός από εμάς, στον πλανήτη αυτό κατοικούν και πολλά θαλάσσια ζώα. Πολλές φορές όμως, ο άνθρωπος δεν τα σέβεται και είτε από φόβο είτε για εμπορικούς σκοπούς, τα σκοτώνει. Δε γνωρίζει ότι μπορεί να του επιτίθενται για να προστατέψουν τον εαυτό τους ή ακόμα και τα μικρά τους. Οι ενέργειες αυτές του ανθρώπου, έχουν ως συνέπεια πολλά από τα θαλάσσια είδη να απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση.

Επίσης, άλλα απειλούμενα είδη υπό εξαφάνιση, είναι και τα πολικά ζώα όπως οι πιγκουίνοι, η πολική αρκούδα, η πολική αλεπού κ.α., διότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, λιώνουν οι πάγοι δηλαδή η ανταρκτική θα πλημμυρίσει, θα καταστραφεί το περιβάλλον χιλιάδων ζώων τα οποία θα πεθάνουν από έλλειψη τροφής.Έτσι, όπως ισχυρίζονται και πολλοί δημοσιογράφοι:"Η μη αναστρέψιμη ζημιά είναι καταστροφική και για εμάς, τους ανθρώπους, και για τα ζώα.

Εκτός από την πανίδα, απειλείται και η βιοποικιλότητα της χλωρίδας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κόκκινος Κρίνος (Lilium chalcedonicum), ένα ποώδες φυτό, το οποίο μπορεί να φτάσει συνήθως σε ύψος τα 35-70 εκατοστά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 1,5 μέτρο. Ο βολβός του είναι κιτρινόλευκος και ο βλαστός του πράσινος και καλύπτεται ολόκληρος από λογχοειδή-γραμμοειδή φύλλα. Ανθοφορεί κατά την περίοδο του καλοκαιριού με 1 έως 5 κόκκινα άνθη κυρτά προς τα πίσω, τα οποία έχουν βαρύ άρωμα και πορτοκαλόχρωμη γύρη. Τα τελευταία χρόνια συναντάται, στην Ελλάδα, μόνο στις περιοχές του όρους Ορθή και του όρους Χαλκηδόνιο, όπου παλιότερα συμβίωνε με άλλα δύο είδη κρίνων που τώρα έχουν εξαφανιστεί. Οι μακρές περίοδοι ξηρασίας, ασυνήθιστες στο μεσογειακό κλίμα, έχουν αυξηθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και έτσι το φυτό δυσκολεύεται να επιβιώσει. Ένας άλλος παράγοντας της απειλής του είναι η απεριόριστη υλοτομία των δέντρων που το προστατεύουν από τα καιρικά φαινόμενα.

 

Περισσότερα από 700 θηλαστικά και πτηνά που ήδη απειλούνται με εξαφάνιση φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κλιματική αλλαγή. Το 47% των χερσαίων θηλαστικών και το 23% των πτηνών. Τα πρωτεύοντα και τα μαρσιποφόρα πιστεύεται ότι έχουν υποφέρει περισσότερο ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μόνο τα τρωκτικά και τα θηλαστικά που τρέφονται με έντομα πιστεύεται ότι έχουν ωφεληθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν γρήγορους ρυθμούς αναπαραγωγής και δεν εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο βιότοπο, ζώντας συχνά σε λαγούμια που παρέχουν προστασία από τις αλλαγές του καιρού. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η κλιματική αλλαγή προκαλεί προβλήματα στα ζώα είναι οι αλλαγές στην κατανομή των φυτών καθώς και στον χρόνο στον οποίο αυτά ανθίζουν. Έτσι οι μέλισσες για παράδειγμα απειλούνται με εξαφάνιση, αφού δεν έχουν αρκετό χρόνο για επικονίαση. Τα θηλαστικά που βρίσκονται επίσης σε υψηλή επικινδυνότητα από την κλιματική αλλαγή είναι αυτά που έχουν πιο συγκεκριμένη διατροφή και συνεπώς χαμηλότερη ικανότητα προσαρμογής σε νέες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και τα πτηνά που ζουν σε κρύες ορεινές περιοχές. Εξάλλου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν τα πουλιά να γεννούν νωρίτερα.

Η τίγρη αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο ζώο στη γη και σίγουρα εκτός από τους μύθους, είναι ένα κυρίαρχο πλάσμα και στην άγρια φύση. Η τίγρη δεν χρησιμοποιεί την όσφρησή της, αλλά κυρίως την όραση και την ακοή για να βρει τα θηράματά της. Τον τελευταίο αιώνα έχει χαθεί το 97% του πληθυσμού της τίγρης και είναι θλιβερό να σκεφτεί κανείς ότι οι τίγρεις που απομένουν ελεύθερες στη φύση είναι πολύ λιγότερες απ’ όσες ζουν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους. Η λαθροθηρία, το παράνομο εμπόριο, η απώλεια,ο κατακερματισμός των βιοτόπων της και η κλιματική κρίση, είναι οι βασικές απειλές που αντιμετωπίζει. Mόλις το 5% των περιοχών που κάποτε αποτελούσαν το σπίτι της είναι πλέον διαθέσιμο για τις τίγρεις, ενώ μια τίγρη πωλείται έως και 70.000 δολάρια στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, για τις δήθεν μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες του δέρματος και άλλων κομματιών του σώματός της. Το σπίτι της τίγρης κατακερματίζεται από δραστηριότητες για ξυλεία, γεωργία, οικοδομική ανάπτυξη, οδικούς άξονες και σιδηροδρόμους.

https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/uploads/2019/10/tigris.jpg

Σήμερα, περίπου το 2,8% των ειδών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 2 βαθμούς θα κινδυνεύει το 5,2%. Αν όμως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4,3 βαθμούς Κελσίου -κάτι που πρόκειται να συμβεί με τα σημερινά δεδομένα, αν δε γίνουν δραματικές μειώσεις στα ποσοστά εκπομπών ορυκτών καυσίμων- τότε το ποσοστό θα εκτοξευθεί στο 16% απειλώντας 1 στα 6 είδη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη συμβάλλει στη μείωση του μπλε-κίτρινου πτηνού manakin της Νότιας Αμερικής και της σαύρας Tuatara της Νέας Ζηλανδίας, ένα ερπετό του οποίου τα αυγά γεννούν θηλυκά μόνο όταν οι φωλιές είναι δροσερές. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε λιγότερα ενήλικα θηλυκά Tuatara, απειλώντας το είδος με εξαφάνιση.

Βίντεο για την κλιματική αλλαγή https://www.youtube.com/watch?v=Di_DtN5RFcU